Karel Vermeeren, Eindhoven tussen gloeikouske en gloeilamp, uitg. Kruseman, Den Haag 1976; foto fam. Savenije    Editie: 2010-01
Rommelpot of foekepot
Vastenavond betekende voor kinderen iets anders dan voor volwassenen


Veertien dagen voor carnaval vroegen de kinderen de slager al een varkensblaas achter te houden om er een foekepot van te kunnen maken.

Varkensblazen waren in die tijd schaars. Deze blazen waren dan wel wat ingedroogd en hoekig ineengeschrompeld, maar daar wist de jeugd wel raad op. Sommige slagers haalden ook wel eens een stunt uit: ze zeiden dan, dat er geen blazen meer waren, maar dat er die week nog een groot varken zou komen dat geslacht werd, wie daarvan het kontje zou kussen zou als beloning de verse blaas krijgen. Op het afgesproken uur kwamen dan de gegadigden. Er waren altijd wel schijtbroeken tussen die op het laatste moment niet durfden, men moest namelijk snel naar het varken lopen, vlug het krulstaartje oplichten en dan een zoentje geven. Vanzelfsprekend werd dat varken steeds onrustiger en werd het voor de helden steeds moeilijker het er goed af te brengen.
De varkensblaas werd enige tijd in lauw water gelegd, zodat ze behoorlijk week was geworden.Vervolgens werd zij binnenste buiten gedraaid en als een slappe tod over een rietstokje van ongeveer een centimeter middellijn gehangen. Dit stokje moest mooi strak afgesneden zijn, ongeveer twee centimeter boven een verdikkingsring. De hangende blaas werd voorzichtig langs het rietstokje geduwd en vervolgens juist onder de knobbel van de verdikkingsring met een stevig touwtje strak om het rietje gebonden. Daarna werd het hele zaakje omgekeerd en bengelde de slappe blaas onderaan de rietstok. Nu had men een leeg conservenblik waar de blaas overheen gespannen moest worden. Dan werd de blaas gespannen en met een touwtje onder de rand van het blikje vastgebonden. Na even indrogen was de rommelpot voor gebruik klaar. Met een van binnen vochtig gesloten vuist kon men nu langs het rietje op en neer schuiven en hoorde men het gebrom van een eeuwenoude rommelpot. Als de pot klaar was ging men de huizen langs en werden er liedjes gezongen, begeleid door de foekepot.

Willy Savenije