Mw. Zita Maes-Gerstinger en Wilco Janssen; foto Mw. Zita Maes-Gerstinger    Editie: 2010-01
Philips zoekt glasblazers
Het glas kwam al uit Oostenrijk

Hoe de Oostenrijker Franz-Josef Gerstinger met zijn gezin in Strijp terechtkwam.


Franz-Josef Gerstinger, geboren 13-12-1886 in Rudelsdorf, Moravië (nu Tsjechië) en overleden 22-07-1942 in Eindhoven was in Oostenrijk Röhrenzieher (glasblazer). In de oorlogsjaren 1914-1918 was hij in militaire dienst geweest. Omdat er na de oorlog in Oostenrijk grote werkloosheid heerste, was hij nog een tijdje tramconducteur.
Philips importeerde glas uit Oostenrijk en Tsjechië voor het maken van o.a. radiobuizen.
Franz-Josef werd gevraagd of hij met zijn gezin naar Strijp wilde komen om bij Philips als glasblazer te gaan werken. Ook werd gevraagd of hij nog andere glasblazers kende, die ook naar Strijp wilden komen.
Ondanks dat zijn vrouw Maria Mikloschina, geboren 16-02-1884 in Pirano (nu Slovenië)en hun dochtertje Zita ziek waren zijn ze toch in juli 1920 van Wenen naar de Lijsterbesstraat in Strijp verhuisd. Zita was nog maar 3 jaar; haar zus Irma 8.

Irma was zelfstandig, want omdat mama ziek was, ging ze zelf naar de school in de Frederiklaan en zei dat ze wilde blijven om te leren.
Zita heeft op de Philips lagere school gezeten.
Franz-Josef heeft nog Nederlandse les gehad van dhr. Buitenwerf.
Omdat het huis in de Lijsterbesstraat wat vochtig was en zijn vrouw astmatisch zijn ze later verhuisd naar de Kastanjelaan, waar meerdere gezinnen uit Oostenrijk woonden.