Don Kalb en Jack Burgers, Lampenproletariaat, Intermediair 21 (24 mei 1991); Foto Familie Paz Belvis     1980    Editie: 2010-01
Philips werft Spanjaarden
Moeilijkheden met het werven van personeel
Philips kreeg aan het eind van de jaren vijftig moeilijkheden met het werven van ongeschoold personeel


Omdat Philips in Eindhoven vooral mannen nodig had, begon het in de jaren 60 buitenlandse mannen naar Eindhoven te halen. Dat waren Spanjaarden uit de omgeving van Leon, een arme agrarische streek. En opnieuw waren het vooral kinderen van kleine boertjes die door Philips werden gecontracteerd.

Het niveau van scholing steeg sneller dan het niveau van het banenaanbod. Ook gezinnen uit het Drents Dorp hechtten voor hun zoons grote waarde aan een vakopleiding, bijvoorbeeld in de elektrotechniek of de fijnmechanica.

Vanaf de late jaren zestig begon het Drents Dorp van karakter te veranderen. Sommige Philips mensen die wat carrière hadden gemaakt, wilden daar nu de vruchten van plukken en vertrokken naar de nieuwe buitenwijken. Jonge Eindhovenaren uit andere buurten, meestal met een betere opleiding, en in grote getale werkzaam op de Philips kantoren aan de Boschdijk, voelden weinig voor de oude arbeiderswijk. De lege huizen werden toegewezen aan Spaanse immigranten, die nu hun gezinnen naar Nederland konden overbrengen. Net als bij de eerste generatie noorderlingen was dat voor de Spanjaarden een belangrijke reden om bij Philips te blijven. De "landjes" waren ook bij hen populair.


In 1972 kwam Manolo als 14-jarige met zijn ouders uit Spanje naar Nederland. In 1973 ging hij bij Philips in Strijp werken, waar T.V.'s werden gemaakt. Op de foto zien we Manolo omstreeks 1980 aan het werk bij Philips.