Tekst en foto: Lena van Sprang    Editie: 2010-01
Slagerij
Slager W. Daamen vestigde zich in de Plaggenstraat
Slager W. Daamen vestigde zich rond 1928 in de Plaggenstraat

De varkens werden in de keuken geslacht...

Zijn vrouw kwam in het begin vaak met de te dikke koteletten terug als zij het vlees thuis ging bezorgen; dat konden de klanten niet betalen.

Voorheen was Daamen voerman en daar viel niet genoeg mee te verdienen om een gezin te stichten. Hij begon toen met zijn vrouw Miet Kanters een slagerij. Zonder vestigingspapieren en diploma’s, dat kon toen nog.

In de oorlog werd er bouillon gemaakt voor alle klanten. Die konden een pannetje brengen en daar werd een paar liter bouillon ingedaan. Ook was er flinke concurrentie van de Etos slagerij in de Canadastraat. Ondanks alles bouwden ze een zeer goede slagerij op. Slagerij Daamen heeft 45 jaar aan de Plaggenstraat gezeten.

De Plaggenstraat was de "winkelboulevard" van Drents Dorp. Aan de Plaggenstraat zat onder andere Verkuilen kruidenier (De Spar), van der Elst schoenwinkel en schoenmakerij, Geven kapperszaak, Daamen slagerij, Kanters kruidenier (Enkabè) en manufacturenzaak, Korn manufacturen en kledingzaak, Sijpkes groenteboer, De Gruiter kruidenier en na de Gruiter de fotozaak Keystone en Tops dierenzaak. In de oorlog zat in dat pand een kleuterschool. Nu is de infowinkel van Drents dorp er gevestigd