http://www.frits.philips.com/en/photo-album.html    Editie: 2010-01
Mijnheer Frits
Belangrijke momenten in het leven van Frits Philips
1905 - geboren op 16 april.

1929 - studeert af aan de Technische Universiteit van Delft als werktuigbouwkundig ingenieur met fabricagetechnieken en bedrijfskunde als specialisatie.

1930 - treedt in dienst bij Philips als bedrijfsingenieur.

1931 - bezoekt Amerika, waar hij onder de indruk is van de vastberadenheid van de mensen en geschokt door het ontbreken van een sociaal vangnet.

1933 - het aantal werknemers van N.V. Philips’ Gloeilampenfabrieken daalt van 28.000 naar 16.000 als gevolg van de Grote Depressie.

1935 - brengt een bezoek aan Rusland.
Hij is enorm onder de indruk van de ongelukkige bevolking.

1939 - Anton Philips draagt de dagelijkse verantwoordelijkheid voor Philips over aan Frans Otten, Frits Philips’ zwager. Frits Philips wordt benoemd tot directeur.

1940 - ontvangt telefoontje van Frans Otten met de waarschuwing dat de Duitsers de volgende dag (10 mei) Nederland willen binnenvallen. Apparatuur wordt geëvacueerd en het hoogste management vlucht uiteindelijk naar Engeland.

1940 - Frits Philips voelt zich verplicht in Nederland te blijven. Hij hoopt zijn werknemers te kunnen beschermen en te voorkomen dat de onderneming de Duitse bezetter onwillekeurig helpt. Zo begint er een spel van bluf, misleiding en sabotage.

1941 - 50-jarig jubileum van de oprichting van Philips.

1943 - gaat akkoord met inrichting van een werkplaats voor joodse gevangenen in concentratiekamp. Frits Philips hoopt daarmee hun leven zo draaglijk mogelijk te maken en zoveel mogelijk joden te beschermen. 382 van de 469 gevangenen die in de ‘Philips-Kommando’ werkten, overleven de oorlog.

1943 - stakingen onder Philips-arbeiders hebben tot gevolg dat vier werknemers en drie andere mannen op het terrein van een Philips-fabriek worden geëxecuteerd.
Frits Philips wordt vijf maanden lang gevangen gehouden.

1944 - uit angst opnieuw te worden gearresteerd, duikt Frits Philips twee maanden lang onder, om weer op te duiken als Eindhoven juist door de Geallieerden is bevrijd.

eind jaren 40 - concentreert zich op de wederopbouw van Philips en op de totstandkoming van de collectieve arbeidsovereenkomst in Nederland.
Stimuleert de internationalisering van de onderneming.

1952 - Philips en Matsushita bundelen krachten om in Japan een kathodestraalbuis te produceren.

1961 - wordt president-directeur van Philips.
Onder zijn leiding noteert Philips een aantal doorbraken, zoals de Compact Audio Cassette, en begint met de productie van geïntegreerde schakelingen (IC’s).

1965 - opent als eerste Europese onderneming een fabriek in Taiwan.

1970 - draagt alle Philips-bedrijven op een actief en effectief milieubeleid in te voeren.

1970 - viert zijn vijfenzestigste verjaardag.

1971 - treedt af als president-directeur en treedt toe tot de raad van commissarissen.

1977 - treedt af als voorzitter van de raad van commissarissen.

1992 - zijn vrouw Sylvia overlijdt.

1996 - krijgt Yad Vashem-onderscheiding van de staat Israël voor zijn hulp aan joodse gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

1999 - vindt het fantastisch als Gerard en Anton Philips worden uitgeroepen tot de grootste Nederlandse ondernemers van de twintigste eeuw.

2001 - schenkt achttien bomen aan de Philips High Tech Campus, waarvan hij er enkele zelf plant.

2005 - op 16 april wordt Frits Philips honderd jaar.
Hoewel hij besloten had zijn verjaardag in alle rust thuis te vieren, werd in Eindhoven door duizenden mensen feest gevierd.

2005 - overlijdt op 5 december.