Eindhovens Dagblad     22/5/1967    Editie: 2010-01
Onthullend!
Geslepen smokkelaars
Lees hoe de geslepen smokkelaars te werk gingen
Smokkelbus bracht in 2 jaar 250 ton boter grens over.
De oude Mercedes-smokkelbus.

Twee jaar lang heeft een oude, bijna tot op de draad versleten Mercedes-bus, voorzien van pantserplaat en een uitlaat voor ‘kraaienpoten’, enkele keren per maand ladingen van duizenden kilo’s Nederlandse boter voor de ogen van nietsvermoedende Nederlandse en Belgische douaniers over de grens van Nederland naar België gebracht.

De smokkelaars hadden ’n bijzonder slim plan uitgedacht. De smokkelbus voegde zich enkele malen per maand in de lange rij autobussen, die dagelijks de honderden Belgische werknemers van hun werk in Nederland naar huis vervoeren. Het meest waarschijnlijke is dat de smokkelaars de Bergeykse Barriere prefereerden boven de andere grensovergangen omdat hier dagelijks tientallen autobussen passeren.
De Belgische politie heeft gisteren twee mannen gearresteerd, die bij deze grote smokkelzaak betrokken zijn geweest. Het zijn de oud-wielrenner R.D. uit het Belgische plaatsje Zolder en een zoon van de Belgische landbouwer L. uit Berbroek. Het tweetal heeft bekend in de afgelopen maanden 250.000 kilo boter te hebben gesmokkeld.

Heterdaad
De zaak is aan het licht gekomen toen de douanebrigade uit Genk in de nacht van zaterdag op zondag vier mannen in Berbroek – nabij Diest – op heterdaad betrapten bij het overladen van 4000 kg boter in een gloednieuwe Ford-bestelwagen. Bij het zien van de douanebeambten vluchtten de mannen. Gisteren wist de Belgische politie twee van hen aan te houden.
Het is vooralsnog niet bekend hoe ’t mogelijk is dat een dergelijke oude bus, die uitgerust was met een duidelijk zichtbare pantserplaat achter de bestuurdersplaats en de achterbank op klaarlichte dag de grensovergangen kon passeren. Mogelijk hebben op de smokkeltochten mensen in de bus plaats genomen om het geheel een betrouwbare indruk te geven. De personeelsbussen worden aan de grens niet aangehouden. Dit zou teveel tijd vergen. Er worden wel steekproeven genomen.


De smokkelbus schijnt al eerder door de douanebrigade van Genk gesignaleerd te zijn, want de douaneposten in Neerpelt en Turnhout waren gevraagd naar de bus uit te kijken.